Ciobanu Emil

EVALUARI  IFS - GLOBAL  MARKET  FOOD 2  prin SYSCERT SRL

 

SIGURANTA  ALIMENTELOR -  Standarde private

Pe langa certificarea conform ISO 22000 si HACCP  ca partener al TUV HESSEN, se pot efectua evaluari ale sistemelor de management al sigurantei alimentelor conform unor standarde,  numite PRIVATE.

In lume sunt  peste  20 de standarde private referitoare la siguranța alimentelor, solicitate in diverse forme. Organizatia de standardizare ISO (care elaborează standarde recunoscute international) a elaborat familia ISO 22000 care se doreste sa fie impusa in timp ca principala referință a certificărilor in domeniul siguranței alimentelor la nivel mondial.

 

IFS este un standard asa numit „privat”, solicitat de marile rețelele de magazine din Germania. IFS  este un standard care are o orientare mai puternica spre produs decat ISO 22000, care in principal este un standard de sistem de management.

Certificarea IFS este solicitată  cand produsul se vinde sub marca proprie a rețelei respective. Costurile la certificarea IFS sunt mai mari intrucat nu scad de la un an la atul, cum este in cazul altor sisteme unde la supravegheri, recertificare  costul este mai mic.

 

SYSCERT  A OBTINUT  in 2014  inregistrarea  ca evaluator al furnizorilor Marilor Retele initial  pentru METRO. Ulterior am facut  evaluari.pentru mai multe retele In prezent  avem contract de recunoaștere cu IFS pentru evaluari IFS GLOBAL MARKET FOOD 2.

La METRO  am evaluat  mai multe tipuri de furnizori atat din domeniul FOOD cat si NON FOOD conform unui chestionar transmis de METRO CASH & CARRY. Functie de cum solicita clientul, SYSCERT poate introduce  rapoartele de evaluare a furnizorilor in baza de date IFS din Germania, sau le transmite acestora rapoartele de evaluare si listele cu acțiuni corective, pe care aceștia le folosesc in relatia cu Marile Retele.

Sunt cazuri cand marile rețele accepta evaluarea SYSCERT, pentru perioada de tranzitie (de obicei un an) pana la  realizarii certificarii  IFS .de catre un organism recunoscut.

 

Se poate verifica siteul IFS pe care gasiti si SYSCERT SRL la Romania -   ifs-certification.com:

https://www.ifs-certification.com/index.php/en/partners/certification-bodies?filter=&standard=0&country=0&FLD_COUNTRY=RO&FLD_STANDARD=ifs_gm_food&SUB_SEARCHPREUFINSTITUTE=Search

Pe siteul IFS pe care suntem si  noi –SYSCERT este inregistrat ca fiind agreat IFS Global Markets  Food 2.

Marile retele  doresc  ca toti furnizorii  de marcă proprie sa fie certificati conform standardului IFS Food, insa, in cazul furnizorilor noi, sau al organizațiilor mici,  acceptă initial  si certificarea IFS GM Intemediate level care acopera cca 50% din cerintele standardului IFS Food si cuprinde inclusiv IFS GM Basic level. IFS GM Basic level acopera cca 30% din cerintele standardului IFS Food.

Concluziile sunt:

-   Evaluarea inițială,  respectiv evaluarea nivelului de baza conform IFS pot fi efectuate de SYSCERT SRL. Acestea sunt considerate etape pregatitoare pentru certificarea IFS care se finalizează cu inregistrarea in baza de date IFS.

Durata auditului la fata locului depinde de mărimea organizatiei si diversitatea produselor.

-  Pentru evaluare se folosesc formulare, ex chestionarul cu intrebări si grila de evaluare primită de la IFS;

-  evaluarea initiala, respectiv evaluarea nivelului de bază conform IFS,  se poate demonstra   prin  inregistrarea in baza de date IFS Global Market Food 2, contra unei taxe;

-  evaluarea IFS (in vederea inregistrarii in baza de date IFS) trebuie efectuata de un organism agreat. SYSCERT nu este organism recunoscut  pentru inregistrarea conformității conform  IFS 6 .

 

Dr Ing Ciobanu Emil

Director SYSCERT SRL

Partener internațional TUV HESSEN.