Ciobanu Emil

1) Prezentare Proiect

  • Proiectul "Formarea profesională a adulţilor cu studii superioare, în managementul calităţii/mediului/siguranţei alimentului/sănătăţii şi securităţii ocupaţionale/siguranţei informaţiilor şi responsabilitate socială pentru dobândirea de noi competenţe impuse de piaţa forţei de muncă, în condiţiile alinierii la cerinţele din Uniunea Europeană"
    (Proiect PHARE nr 2006/018-147.04.02.02.01.713)
  • DESPRE FUNDAŢIA ROMÂNO-GERMANĂ SIBIU
  • DESPRE S.C. COMETAM SRL BUCUREŞTI

2) Siguranta Alimentului - Concept

  • GENERALITĂŢI
  • ISTORIC- CONCEPT HACCP
  • SIGURANŢA ALIMENTULUI - (CONCEPTUL HACCP) – MOTIVATIE 
    PENTRU IMPLEMENTARE
  • NECESITATEA ŞI OPORTUNITATEA IMPLEMENTĂRII SISTEMULUI HACCP
  • CONDIŢII DE APLICARE
  • AVANTAJELE IMPLEMENTĂRII SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL
    SIGURANŢEI ALIMENTULUI ÎNTR-O ORGANIZAŢIE DIN LANŢUL ALIMENTAR
  • CONCEPTUL HACCP
  • EVOLUŢIA PROBLEMATICII SIGURANŢEI ALIMENTELOR
  • STANDARDE DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
  • EVOLUŢIA STANDARDELOR ELABORATE PE LINIA SIGURANŢEI ALIMENTULUI
  • LANŢUL ALIMENTAR

3) Sistem de Management al Sigurantei Alimentului Sistem HACCP

 

  • INTRODUCERE
  • DEFINIŢII
  • PRINCIPIILE SISTEMULUI HACCP
  • ETAPELE PROIECTĂRII, IMPLEMENTĂRII ŞI VERIFICĂRII UNUI SISTEM DE
    MANAGEMENT AL SIGURANŢEI ALIMENTELOR / HACCP
  • ETAPA 1 – RESPONSABILITATEA MANAGEMENTULUI / DESEMNAREA ECHIPEI
    DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
  • POLITICA DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
  • DEFINIREA SCOPULUI ACŢIUNII DE IMPLEMENTARE ŞI A ARIEI DE ABORDARE
    A SISTEMULUI
  • CONSTITUIREA ECHIPEI DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
  • ETAPA 2 – DESCRIEREA PRODUSULUI ŞI A METODELOR DE DISTRIBUŢIE
  • ETAPA 3 – IDENTIFICAREA UTILITĂŢII PRECONIZATE A PRODUSULUI
  • ETAPA 4 – ELABORAREA ŞI APROBAREA DIAGRAMELOR DE FLUX
    TEHNOLOGIC
  • ETAPA 5 – VERIFICAREA DIAGRAMELOR DE FLUX TEHNOLOGIC
  • ETAPA 6– IDENTIFICAREA, ANALIZA, EVALUAREA PERICOLELOR,
    IDENTIFICARE ŞI MĂSURI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI LOR
    (HACCP PRINCIPIUL 1)
  • IDENTIFICAREA ŞI ANALIZA PERICOLELOR POTENŢIALE. FAZE DE 
    DESFĂŞURARE. DERULARE PROCES
  • EVALUAREA PERICOLELOR POTENŢIALE
  • STABILIREA MĂSURILOR DE CONTROL
  • METODOLOGIA EVALUĂRII EFICACITĂŢII MĂSURILOR /COMBINAŢIILOR 
    DE MĂSURI DE CONTROL
  • PERICOLE FIZICE
  • PERICOLELE CHIMICE
  • PERICOLE BIOLOGICE
  • IDENTIFICAREA RISCURILOR ÎN DOCUMENTAŢIA HACCP
  • IDENTIFICAREA CLASELOR DE RISC
  • ÎNCADRAREA ÎN CATEGORII DE RISC
  • ETAPA 7 - DETERMINAREA PUNCTELOR CRITICE PENTRU CONTROLUL 
    PERICOLELOR IDENTIFICATE (HACCP PRINCIPIUL 2)
  • ETAPA 8 - DETERMINAREA LIMITELOR CRITICE CARE TREBUIE RESPECTATE
    PENTRU ŢINEREA SUB CONTROL AL FIECĂRUI PUNCT CRITIC DE CONTROL (HACCP PRINCIPIUL 3)
  • ETAPA 9 - STABILIREA UNUI SISTEM DE MONITORIZARE A PUNCTELOR
    CRITICE DE CONTROL. PLANUL DE CONTROL PE FAZE TEHNOLOGICE 
    (HACCP PRINCIPIUL 4)
  • ETAPA 10 - ACŢIUNI CORECTIVE ÎN CAZUL NERESPECTĂRII LIMITELOR
    CRITICE STABILITE (HACCP PRINCIPIUL 5)
  • ETAPA 11 - VERIFICAREA SISTEMULUI DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
    HACCP PRINCIPIUl 6)
  • ETAPA 12 - DOCUMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI
    ALIMENTULUI PRP- PRPO (HACCP PRINCIPIUL 7)

4) Procesul de Certificare a Sistemelor de Siguranta Alimentului

 

  • ETAPELE PROCESULUI DE CERTIFICARE, MENŢINERE
  • GENERALITĂŢI
  • DISCUŢIA INFORMATIVĂ
  • PREAUDIT
  • TREAPTA 1: EVALUAREA GRADULUI DE PREGATIRE
  • TREAPTA A 2 A: AUDITUL DE CERTIFICARE IN ORGANIZATIE
  • ACORDAREA CERTIFICATULUI
  • ACTIVITĂŢI DUPĂ ACORDAREA CERTIFICATULUI
  • AUDITURI DE SUPRAVEGHERE
  • AUDITURI DE RECERTIFICARE
  • ÎNREGISTRAREA ORGANIZAŢIILOR CERTIFICATE
  • CONVENŢIE ASUPRA UTILIZĂRII MĂRCII ORGANISMULUI DE CERTIFICARE
  • DIAGRAMA FLUX A DERULĂRII PROCESULUI DE CERTIFICARE
  • CONŢINUTUL UNUI CHESTIONAR CARE SE COMPLETEAZĂ ÎNAINTE DE 
    AUDITUL TREAPTA I A
  • ELEMENTELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT – HACCP CARE SE
    ABORDEAZĂ LA AUDIT
  • ASPECTE ABORDATE LA CAPITOLELE ISO 22000
  • PLANIFICAREA ŞI DEZVOLTAREA PROCESELOR DE REALIZARE
  • PROGRAME PREVENTIVE. PROGRAME PRELIMINARE (PRP).
  • UTILIZAREA DE INFORMAŢII ADECVATE PENTRU STABILIREA PRP

5) Bibliografie

 

  • ACTE NORMATIVE REFERITOARE LA ACTIVITĂŢI CARE VIZEAZĂ 
    SIGURANŢA ALIMENTELOR
  • LITERATURĂ

ANEXA 1 - SISTEMUL DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI ALIMENTULUI
(DOCUMENTAŢIE MINIMALĂ)
ANEXA 2 - POTENŢIALUL DE ARMONIZARE AL STANDARDULUI ISO 22000 CU ALTE
SISTEME DE SIGURANŢA ALIMENTELOR EXISTENTE
ANEXA 3 - RELAŢIA DINTRE PRINCIPIILE HACCP