1) Prezentare Proiect
- Proiectul "Formarea profesională a adulţilor cu studii superioare, în managementul calităţii/mediului/siguranţei alimentului/sănătăţii şi securităţii ocupaţionale/siguranţei informaţiilor şi responsabilitate socială pentru dobândirea de noi competenţe impuse de piaţa forţei de muncă, în condiţiile alinierii la cerinţele din Uniunea Europeană"
(Proiect PHARE nr 2006/018-147.04.02.02.01.713) - DESPRE FUNDAŢIA ROMÂNO-GERMANĂ SIBIU
- DESPRE S.C. COMETAM SRL BUCUREŞTI
2) Siguranta Alimentului - Concept
- GENERALITĂŢI
- ISTORIC- CONCEPT HACCP
- SIGURANŢA ALIMENTULUI - (CONCEPTUL HACCP) – MOTIVATIE
PENTRU IMPLEMENTARE - NECESITATEA ŞI OPORTUNITATEA IMPLEMENTĂRII SISTEMULUI HACCP
- CONDIŢII DE APLICARE
- AVANTAJELE IMPLEMENTĂRII SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL
SIGURANŢEI ALIMENTULUI ÎNTR-O ORGANIZAŢIE DIN LANŢUL ALIMENTAR - CONCEPTUL HACCP
- EVOLUŢIA PROBLEMATICII SIGURANŢEI ALIMENTELOR
- STANDARDE DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
- EVOLUŢIA STANDARDELOR ELABORATE PE LINIA SIGURANŢEI ALIMENTULUI
- LANŢUL ALIMENTAR
3) Sistem de Management al Sigurantei Alimentului Sistem HACCP
- INTRODUCERE
- DEFINIŢII
- PRINCIPIILE SISTEMULUI HACCP
- ETAPELE PROIECTĂRII, IMPLEMENTĂRII ŞI VERIFICĂRII UNUI SISTEM DE
MANAGEMENT AL SIGURANŢEI ALIMENTELOR / HACCP - ETAPA 1 – RESPONSABILITATEA MANAGEMENTULUI / DESEMNAREA ECHIPEI
DE SIGURANŢA ALIMENTULUI - POLITICA DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
- DEFINIREA SCOPULUI ACŢIUNII DE IMPLEMENTARE ŞI A ARIEI DE ABORDARE
A SISTEMULUI - CONSTITUIREA ECHIPEI DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
- ETAPA 2 – DESCRIEREA PRODUSULUI ŞI A METODELOR DE DISTRIBUŢIE
- ETAPA 3 – IDENTIFICAREA UTILITĂŢII PRECONIZATE A PRODUSULUI
- ETAPA 4 – ELABORAREA ŞI APROBAREA DIAGRAMELOR DE FLUX
TEHNOLOGIC - ETAPA 5 – VERIFICAREA DIAGRAMELOR DE FLUX TEHNOLOGIC
- ETAPA 6– IDENTIFICAREA, ANALIZA, EVALUAREA PERICOLELOR,
IDENTIFICARE ŞI MĂSURI PENTRU PREVENIREA APARIŢIEI LOR
(HACCP PRINCIPIUL 1) - IDENTIFICAREA ŞI ANALIZA PERICOLELOR POTENŢIALE. FAZE DE
DESFĂŞURARE. DERULARE PROCES - EVALUAREA PERICOLELOR POTENŢIALE
- STABILIREA MĂSURILOR DE CONTROL
- METODOLOGIA EVALUĂRII EFICACITĂŢII MĂSURILOR /COMBINAŢIILOR
DE MĂSURI DE CONTROL - PERICOLE FIZICE
- PERICOLELE CHIMICE
- PERICOLE BIOLOGICE
- IDENTIFICAREA RISCURILOR ÎN DOCUMENTAŢIA HACCP
- IDENTIFICAREA CLASELOR DE RISC
- ÎNCADRAREA ÎN CATEGORII DE RISC
- ETAPA 7 - DETERMINAREA PUNCTELOR CRITICE PENTRU CONTROLUL
PERICOLELOR IDENTIFICATE (HACCP PRINCIPIUL 2) - ETAPA 8 - DETERMINAREA LIMITELOR CRITICE CARE TREBUIE RESPECTATE
PENTRU ŢINEREA SUB CONTROL AL FIECĂRUI PUNCT CRITIC DE CONTROL (HACCP PRINCIPIUL 3) - ETAPA 9 - STABILIREA UNUI SISTEM DE MONITORIZARE A PUNCTELOR
CRITICE DE CONTROL. PLANUL DE CONTROL PE FAZE TEHNOLOGICE
(HACCP PRINCIPIUL 4) - ETAPA 10 - ACŢIUNI CORECTIVE ÎN CAZUL NERESPECTĂRII LIMITELOR
CRITICE STABILITE (HACCP PRINCIPIUL 5) - ETAPA 11 - VERIFICAREA SISTEMULUI DE SIGURANŢA ALIMENTULUI
HACCP PRINCIPIUl 6) - ETAPA 12 - DOCUMENTAREA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI
ALIMENTULUI PRP- PRPO (HACCP PRINCIPIUL 7)
4) Procesul de Certificare a Sistemelor de Siguranta Alimentului
- ETAPELE PROCESULUI DE CERTIFICARE, MENŢINERE
- GENERALITĂŢI
- DISCUŢIA INFORMATIVĂ
- PREAUDIT
- TREAPTA 1: EVALUAREA GRADULUI DE PREGATIRE
- TREAPTA A 2 A: AUDITUL DE CERTIFICARE IN ORGANIZATIE
- ACORDAREA CERTIFICATULUI
- ACTIVITĂŢI DUPĂ ACORDAREA CERTIFICATULUI
- AUDITURI DE SUPRAVEGHERE
- AUDITURI DE RECERTIFICARE
- ÎNREGISTRAREA ORGANIZAŢIILOR CERTIFICATE
- CONVENŢIE ASUPRA UTILIZĂRII MĂRCII ORGANISMULUI DE CERTIFICARE
- DIAGRAMA FLUX A DERULĂRII PROCESULUI DE CERTIFICARE
- CONŢINUTUL UNUI CHESTIONAR CARE SE COMPLETEAZĂ ÎNAINTE DE
AUDITUL TREAPTA I A - ELEMENTELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT – HACCP CARE SE
ABORDEAZĂ LA AUDIT - ASPECTE ABORDATE LA CAPITOLELE ISO 22000
- PLANIFICAREA ŞI DEZVOLTAREA PROCESELOR DE REALIZARE
- PROGRAME PREVENTIVE. PROGRAME PRELIMINARE (PRP).
- UTILIZAREA DE INFORMAŢII ADECVATE PENTRU STABILIREA PRP
5) Bibliografie
- ACTE NORMATIVE REFERITOARE LA ACTIVITĂŢI CARE VIZEAZĂ
SIGURANŢA ALIMENTELOR - LITERATURĂ
ANEXA 1 - SISTEMUL DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI ALIMENTULUI
(DOCUMENTAŢIE MINIMALĂ)
ANEXA 2 - POTENŢIALUL DE ARMONIZARE AL STANDARDULUI ISO 22000 CU ALTE
SISTEME DE SIGURANŢA ALIMENTELOR EXISTENTE
ANEXA 3 - RELAŢIA DINTRE PRINCIPIILE HACCP